Dostosowanie diety do danego organizmu jest rzeczą priorytetową. Musimy pamiętać, że każdy funkcjonuje w inny sposób, inaczej żyje, w tym wykonuje inną pracę. Osoby pracujące fizycznie będą potrzebowały znacznie obfitszych pokarmów, które spalą podczas wykonywania swoich obowiązków, natomiast osoby pracujące przy biurkach znacznie mniejsza ich ilość. Poza tym duże znacznie podczas układania diety, będzie miał stan naszego zdrowia. Jeśli cierpimy na nadciśnienie, mamy wykryty blok metaboliczny, tyjemy po zjedzeniu niewielkiej ilości tłustych potraw, mamy wrzody, czy jesteśmy po zawałach, dieta będzie z pewnością mniej kaloryczna i osobno przystosowywana. Będziemy bazowali na chudym mięsie, na warzywach, owocach, pieczywie pełnoziarnistym, jak również będziemy musieli wyzbyć się przyzwyczajeń powiązanych z jedzeniem fast foodów, słodyczy, czy innych przekąsek, chociażby pomiędzy posiłkami. Dietetyk jest osobą, która na co dzień zajmuje się układaniem diet, także w szpitalach, w których na każdym oddziale leżą chore osoby, które mogą jeść to, co zalecił im lekarz prowadzący. Inna dieta będzie układana dla osób z cukrzycą, a inna dla osób leżących na oddziałach pozostałych. Tak samo jest w codziennym życiu.

Leave a Reply

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Rozsądek najważniejszyRozsądek najważniejszy
    Oczywiście, jeśli stosuje się dietę woda, należy pamiętać, aby nie przesadzić z porcjami przyjmowanej wody. Jeśli byłyby one zbyt duże jednorazowo, mogłoby to mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Należy …
  • WeterynariaWeterynaria
    Medycyna weterynaryjna potocznie nazywana jest weterynarią. Jest to nauka o chorobach zwierząt, a także to nauka o ich leczeniu, jak i profilaktyce. Medycyna weterynaryjna to także nauka o higienie produktów …