Dostosowanie diety do danego organizmu jest rzeczą priorytetową. Musimy pamiętać, że każdy funkcjonuje w inny sposób, inaczej żyje, w tym wykonuje inną pracę. Osoby pracujące fizycznie będą potrzebowały znacznie obfitszych pokarmów, które spalą podczas wykonywania swoich obowiązków, natomiast osoby pracujące przy biurkach znacznie mniejsza ich ilość. Poza tym duże znacznie podczas układania diety, będzie miał stan naszego zdrowia. Jeśli cierpimy na nadciśnienie, mamy wykryty blok metaboliczny, tyjemy po zjedzeniu niewielkiej ilości tłustych potraw, mamy wrzody, czy jesteśmy po zawałach, dieta będzie z pewnością mniej kaloryczna i osobno przystosowywana. Będziemy bazowali na chudym mięsie, na warzywach, owocach, pieczywie pełnoziarnistym, jak również będziemy musieli wyzbyć się przyzwyczajeń powiązanych z jedzeniem fast foodów, słodyczy, czy innych przekąsek, chociażby pomiędzy posiłkami. Dietetyk jest osobą, która na co dzień zajmuje się układaniem diet, także w szpitalach, w których na każdym oddziale leżą chore osoby, które mogą jeść to, co zalecił im lekarz prowadzący. Inna dieta będzie układana dla osób z cukrzycą, a inna dla osób leżących na oddziałach pozostałych. Tak samo jest w codziennym życiu.

Leave a Reply

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Lato pod znakiem alergiiLato pod znakiem alergii
    Praktycznie każdy z nas kiedy jest pochmurno i zimno zaczyna coraz bardziej zastanawiać się nad tym kiedy nadejdzie lato i będziemy mogli w pełni odetchnąć od naszych codziennych problemów ze …
  • Zdrowa dietaZdrowa dieta
    Większość osób, które interesują się dietą zazwyczaj nie zwracają uwagę na to, czy dieta, którą właśnie chcą zastosować jest zdrowa. Czasami po prostu zależy im na tym, aby bardzo szybko …