Dostosowanie diety do danego organizmu jest rzeczą priorytetową. Musimy pamiętać, że każdy funkcjonuje w inny sposób, inaczej żyje, w tym wykonuje inną pracę. Osoby pracujące fizycznie będą potrzebowały znacznie obfitszych pokarmów, które spalą podczas wykonywania swoich obowiązków, natomiast osoby pracujące przy biurkach znacznie mniejsza ich ilość. Poza tym duże znacznie podczas układania diety, będzie miał stan naszego zdrowia. Jeśli cierpimy na nadciśnienie, mamy wykryty blok metaboliczny, tyjemy po zjedzeniu niewielkiej ilości tłustych potraw, mamy wrzody, czy jesteśmy po zawałach, dieta będzie z pewnością mniej kaloryczna i osobno przystosowywana. Będziemy bazowali na chudym mięsie, na warzywach, owocach, pieczywie pełnoziarnistym, jak również będziemy musieli wyzbyć się przyzwyczajeń powiązanych z jedzeniem fast foodów, słodyczy, czy innych przekąsek, chociażby pomiędzy posiłkami. Dietetyk jest osobą, która na co dzień zajmuje się układaniem diet, także w szpitalach, w których na każdym oddziale leżą chore osoby, które mogą jeść to, co zalecił im lekarz prowadzący. Inna dieta będzie układana dla osób z cukrzycą, a inna dla osób leżących na oddziałach pozostałych. Tak samo jest w codziennym życiu.

Leave a Reply

Luty 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
  • Czy medycyna idzie do przodu?Czy medycyna idzie do przodu?
    Gdy spojrzymy wstecz, to możemy zauważyć, że medycyna od jakiegoś czasu bardzo mocno się rozwinęła. Choroby, które wcześniej były nieuleczalne teraz nie są problemem dla lekarzy i dla pacjentów. Jest …
  • Jak dbać o zdrowie?Jak dbać o zdrowie?
    To pytanie powinien zadawać sobie każdy. Czym w ogóle jest zdrowie? Aby o niego dbać, należy najpierw wiedzieć, czym dokładnie jest zdrowie. Jest to nic innego jak tylko niezachwiany stan …