Arbuz w 90 procentach składa się z wody, jest niskokaloryczny i nie przysparza kilogramów, więc to jest jego ogromna zaleta. Zawiera błonnik, potas, witaminy A, B6 i B7 (biotyna), C, oraz likopen, który chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Zajadali się nim już starożytni Egipcjanie, uwieczniali go także na malunkach ściennych. Arbuzy pochodzą z Afryki, lubiane i konsumowane są też w Chinach i Indiach. W Polsce popularny jest arbuz z czerwonym miąższem, czasem zdarza się także z miąższem różowym. Słowo arbuz pochodzi z języka tureckiego. Polacy znali arbuzy już w XII wieku, ponieważ wtedy spopularyzował je zakon krzyżacki, o czym wie bardzo mało osób. Z arbuza można ugotować pyszny chłodnik arbuzowy, przyrządzić sałatki arbuzowe, sorbety arbuzowe, można dodać go do mięs. Pyszny jest arbuz z dodatkiem chili, a pragnienie ugasi granita z arbuza z lodem oraz bez dodatku cukru. W kosmetyce arbuza dodaje się do kremów oraz maseczek, a także do mleczek, szamponów, żeli pod prysznic, do perfum i wód toaletowych. W lecie arbuz jest wspaniały, bo tani, gasi pragnienie i jest niezwykle pyszny. Można sporządzić z niego drinki wtedy, gdy do arbuza dodamy nieco wódki i lodu. Pyszne, orzeźwiające oraz aromatyczne. Zatem pora na arbuza już nadeszła. Smacznego Państwu życzymy.

Leave a Reply

Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Diety dla cukrzykówDiety dla cukrzyków
    Każdy z Nas powinien zwracać uwagę na to, co je. Zdarza się tak, że jesteśmy zmuszeni do przestrzegania diet nakazanych przez lekarzy, dla własnego zdrowia. Diety cukrzycowe są pozbawione tłuszczy, …
  • Naturalne metody leczenia przeziębieniaNaturalne metody leczenia przeziębienia
    Większość z nas w ciągu całego roku kilkakrotnie łapie różnego rodzaju przeziębienia, objawiające się najczęściej katarem, bólem garda, kaszlem i ogólnie bardzo złym samopoczuciem. Lekarze mówią na to swoim fachowym …