Porównując obecnie aktualne poglądy na zdrowe odżywianie z obowiązującymi przed trzydziestu, pięćdziesięciu czy stu laty, można by pomyśleć, że nie dotyczą tego samego gatunku biologicznego, jakim jest człowiek. W fachowym podręczniku medycznym, wydanym w okresie międzywojennym i dotyczącym zasad, które należy przestrzegać, aby zachować jak najdłużej zdrowie można wyczytać, że zaleca się jedzenie jak największej ilości cukru, ponieważ dobrze wpływa on na kości. Współcześni dietetycy taki pogląd uznaliby za dyletanctwo, ponieważ zalecają jak najdalsze ograniczanie spożywania cukru, którego nadmierna obecność w organizmie człowieka wyrządza wiele szkód. Pomidory, jako źródło wielu cennych składników mineralnych i produkt niskokaloryczny, zalecane są przez medyków i dietetyków. Natomiast jeszcze kilkadziesiąt lat temu z podobnych środowisk wychodziły ostrzeżenia przed jedzeniem pomidorów, jako produktów zawierających substancje rakotwórcze. W tym samym okresie spożywanie masła i to pod każdą postacią było powszechnie zalecane, a po kilkudziesięciu latach to samo masło trafia niemalże na listę trucizn.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Diety dla cukrzykówDiety dla cukrzyków
    Każdy z Nas powinien zwracać uwagę na to, co je. Zdarza się tak, że jesteśmy zmuszeni do przestrzegania diet nakazanych przez lekarzy, dla własnego zdrowia. Diety cukrzycowe są pozbawione tłuszczy, …
  • Szlachetne zdrowieSzlachetne zdrowie
    Już dawno temu Jan Kochanowski napisał piękną fraszkę o zdrowiu. „Na zdrowie” to utwór, który jest jak najbardziej aktualny w dzisiejszych czasach. Prawdą jest, że człowiek nie docenia swojego zdrowia, …